Associació d’usuaris/usuàries de GNU/Linux en llengua catalana

Associació inscrita al Registre Oficial d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 25400 de la secció 1a del registre de Barcelona. El seu nom prové de les sigles en anglès de Catalan Linux Users.

Orígens de Caliu

Caliu va néixer el 24 de febrer de 1999 arran del missatge que l’Eduard Fabra va enviar al fòrum de GNU/Linux de VilaWeb proposant la creació d’un grup d’usuaris de GNU/Linux en català. La secció d’informàtica de VilaWeb publicà la notícia en l’edició del dia 1 de març de 1999:

Caliu català amb Linux. Des del fòrum de Linux de VilaWeb Informàtica, l’Eduard Fabra llença una proposta que pot interessar força el personal que, als territoris de parla catalana, utilitza el sistema operatiu GNU/Linux: crear “un grup d’usuaris de Linux en català per tal d’unificar recursos i esforços en l’adaptació al nostre idioma d’aquest magnífic sistema operatiu“. Si us engresca la idea d’un grup de Catalan Linux Users (CALIU?) o bé si ja en coneixeu algun i el voleu presentar, no dubteu a continuar el debat al fòrum de VilaWeb Informàtica.

Les respostes i mostres de suport no trigaren en arribar, així naixia el primer grup d’usuaris de GNU/Linux de parla catalana. Mica en mica, el grup va guanyar en popularitat i es va anar dotant d’eines de comunicació com la pàgina web i llistes de correu. Més tard, casualment es va descobrir una altra iniciativa per defensar els interessos dels usuaris de GNU/Linux en Català, una plataforma denominada AULLUC (Associació d’Usuaris de Linux en LlengUa Catalana), promoguda per en Francesc Genové i d’altres integrants que estaven a punt de presentar els papers per a convertir-se legalment en associació. De les converses entre aquesta plataforma i el nostre grup es va decidir unificar esforços i crear el que avui coneixem com a CALIU: Associació d’Usuaris de GNU/Linux en Llengua Catalana.

Al llarg de tots aquests anys, hem passat de tenir allotjada la pàgina en un servidor de pàgines personals a tenir les nostres pròpies màquines. La primera màquina (Carbassa 1) la vàrem muntar de la ferralla informàtica que entre tots vàrem poder reunir, la segona màquina (Carbassa 2) i la màquina actual (Stallman), -aconseguides gràcies a les donacions- donen servei d’ftp a més de 150 persones diariàment i estan equipades amb més d’un Terabyte de disc dur. Tot això no seria possible sense la inestimable col·laboració de la UPC que és qui ens allotja les màquines i ens proporciona l’ample de banda.

Objectius de Caliu

  • Promoure l’ús del sistema operatiu GNU/Linux.
  • Facilitar ajuda i suport tècnic.
  • Fomentar la instal·lació del sistema operatiu GNU/Linux en les administracions, empreses, universitats, instituts, escoles i l’usuari final.
  • Traduir els documents de configuració i aplicacions més utilitzades al català per tal de facilitar l’ús del GNU/Linux.
  • Donar a conèixer i instal·lar GNU/Linux mitjançant les reunions dels membres del grup i les anomenades festes d’instal·lació.
  • Donar suport als fabricants i distribuïdors d’ordinadors que tinguin GNU/Linux preinstal·lat com una opció en els seus equips.
  • Promoure la traducció de distribucions al català.

Projectes en curs

  • Organitzadors del Dia de la Llibertat del Programari a Barcelona des de l’any 2005.
  • Organitzadors del Dia de la Llibertat del Maquinari a Barcelona des de l’any 2015.
  • Allotgem diversos miralls de distribucions de GNU/Linux al nostre servidor.